Vyhledat na webu

Zavřít

Erasmus + Itálie – S. Vasto – 3.-9.4.2022

Skupina 7 studentek a dvou učitelek našeho gymnázia vyrazila na pětidenní setkání partnerských škol do italského regionu Abruzzo. 

Program začal uvítáním v místní zemědělské technické škole. Následně jsme byly rozděleny do mezinárodních skupin a postupně obešly různá stanoviště. Mohly jsme si například vyzkoušet ovládání dronů, také jsme byly seznámeny s postupem výroby vína. 

Po obědě přišly na řadu prezentace o přírodních katastrofách, které si všichni účastníci setkání připravili před odjezdem. Zpátky na hotel jsme přijely kolem 5. hodiny. Pizza k večeři byla příjemnou odměnou po náročném dni. 

Úterý jsme odstartovaly na pláži v přírodní mořské rezervaci Punta Pena. Paní průvodkyně, která nás prováděla, nám řekla spoustu zajímavostí o některých zde žijících ptácích. Po obědě celá skupina vyrazila na Green Way of Trabocchi Coast - stezku vedoucí podél moře, spojující oblast starých rybářských zařízení zvaných Trabocchi. Na jednom z už nepoužívaných Trabocchi jsme se byly i podívat. Popsala bych ho jako dům s molem a rybářskou sítí na moři. Poté co nám pán ukázal, jak se tam loví ryby, jsme se vrátily do Vasta. Ve středu dopoledne byla na programu návštěva firmy SOLIS, která se zabývá výrobou solární energie. Zde nám vysvětlili, jak fungují solární panely a celkově energie v Itálii. Po svačině jsme stihly navštívit jedno z tamějších jezer v Casoli a poté už následoval oběd. Restaurace se ukrývala kousek od národního parku Majella, který jsme po obědě navštívily. Nasadily jsme si ochranné helmy a vydaly se na cestu mezi horami k ruinám kláštera svatého Martina. Na čtvrtek ráno pro nás byl přichystán seminář na téma „Obnovitelné zdroje energie“ a poté následovala skupinová aktivita tvoření výrobku, který byl poháněný malým solárním panelem. Po této aktivitě nám uvařili oběd ve školní jídelně. Daly jsme si těstoviny s rajčaty, maso se zeleninou a ovocný salát se zmrzlinou. Následoval workshop na domácí 'pasta Alla chitarra'. Poslední čtvrteční aktivitou byla destilace rozmarýnového oleje, jehož vedlejším produktem byla rozmarýnová voda, kterou jsme si také mohly odvézt domů. Den byl zakončen předáváním certifikátů. Dostaly jsme také balení domácích těstovin, které se přímo ve škole vyrábí. V pátek byl náš poslední den ve Vastu v Itálii. Ráno po snídani jsme se šly podívat do D’Avalos Palace, kde se dnes nachází archeologické muzeum, umělecká galerie a muzeum kostýmů. D’Avalos Palace patří k nejvýznamnějším příkladům abruzzské renesanční architektury a viděly jsme zde i krásnou zahradu s výhledem na moře. Před odjezdem na letiště jsme měly chvilku volného času na poslední prohlídku města a na zakoupení suvenýrů. Na letiště jsme přijely s velkým předstihem a zbyl nám čas na rychlé prohlédnutí historické časti v Bari. Cesta letadlem do Čech trvala přibližně 2 hodiny. Na letišti v Praze na nás čekalo studené počasí a řidič mikrobusu, který nás dovezl až na nádraží v Českých Budějovicích, kde si nás kolem třetí hodiny ráno vyzvedli rodiče.  

Závěrem bychom chtěly říct, že jsme si to skvěle užily, poznaly nové skvělé lidi, nové prostředí a naučily se nové věci. Byla to akce, díky které jsme si mohly rozšířit obzory. Pokud se vám naskytne možnost jet, neváhejte a přihlaste se! 

Účastnice setkání: Johana Rausová, Adéla Sikorová, Martina BӧhmováNikola Jelínková, Eliška Klapsiová, Michaela Koubová, Katka Habichová 

Zobrazit navigaci